info@cekor.si      
Košarica
0,00 
Zavrh v Slovenskih goricah
Priljubljena turistična točka

Zavrh velja za priljubljeno turistično točko osrednjih Slovenskih goric. Gre za slikovito naselje, ki je upravno del Krajevne skupnosti Voličina in Občine Lenart.

Zavrh je razloženo naselje na slemenu, ki je na severni strani pokrito z mešanimi gozdovi, na južni strani pa se raztezajo vinogradi, sadovnjaki in majhne njive. Področje spada med stara vinogradniška območja, kjer so v preteklosti prevladovale viničarije. Pojav trtne uši konec 19. stoletja je uničil precej vinogradov, ki se ponovno obnavljajo in ponujajo širok nabor vina.

Maistrov stolp

Veliko obiskovalcev se na Zavrh odpravi zaradi čudovitega razgleda z razglednega stolpa. Zavrh je točka razširjene slovenske planinske poti, žig razširjene slovenske planinske poti se nahaja v bližini stolpa.

Prvega, lesenega, so na Zavrhu postavili leta 1963. Načrt za razgledni stolpa je leta 1962 izdelal kar sin generala Maistra, inženir Borut Maister. Načrt je predvidel 25 metrov visok leseni stolp. Krajani so zbrali preko 30 kubičnih metrov kostanjevega lesa. Les so podarili številni posamezniki in Kmetijsko gospodarstvo Selce. Ves les so s kravjimi vpregami vozili na zbirno mesto.

Spomladi, leta 1963, so pričeli z njegovo postavitvijo. 21. julija 1963 je na Zavrhu potekala svečana otvoritev, ob kateri so slovesno odkrili spominsko ploščo generalu Maistru, otvoritve pa se je udeležilo preko 3000 obiskovalcev.

Lesen stolp

Razgledni stolp je kljuboval soncu in dežju vse do leta 1979, ko ga je neurje tako močno poškodovalo, da je začel ogrožati domačine in obiskovalce. Leseni stolp so minirali, njegove ostanke pa odstranili. Od leta 1981 na mestu starega lesenega stolpa stoji nov, 18,5 metrov visok kovinski stolp, ki ga je izdelal lenarški Klemos. Ob lepem vremenu ponuja izjemen razgled od Pohorja, Kozjaka, Boča, Donačke gore in vrhov sosednje Hrvaške vse do madžarskih ravnin.